Inštitut za evropske študijeInštitut za evropske študije
O inštitutuProjektiSeminarji, konference in predavanjaPartnerji inštitutaDelovna praksa inštituta
Izdelava projektov v letu 2002
  Mladinske politike v okviru evropskih integracij  
     
V okviru Inštituta za evropske študije smo priredili dva sklopa delavnic na katerih smo predstavnikom nevladnih mladinskih organizacij prikazali stanje mladinske politike v Sloveniji in mladinske politike v EU.
Delavnici sta potekali v prostorih (delavnico je vodil Danijel Ramšak) in v banketni dvorani na Magistratu . (delavnico je vodil Gregor Krajc).

Udeležencem smo poskušali približati in pri tem ponazoriti njihov vpliv na področju oblikovanja mladinske politike. Predstavili smo tudi meddržavno organizacijo Sveta Evrope, kjer je Slovenija članica že od leta 1992. Opozorili smo predvsem na pomen t.i. »Bele knjige – Nova spodbuda za evropsko mladino«, ki jo je na podlagi širšega posvetovanja izdala Evropska komisija v letu 2001. Bela knjiga je pomemben dokument za prihodnost mladine v Evropi, saj spodbuja evropsko sodelovanje v korist mladih.

Z namenom osveščanja širše javnosti smo pripravili zloženko z naslovom »Evropske mladinske politike« in skripto .

Projekt je bil izbran na osnovi javnega razpisa za sofinanciranje projektov/programov v Ljubljani za leto 2002 in tako finančno podprt s strani .
 
     
     
  Usmerjanje mladih po končanem šolanju
Aktivna politika zaposlovanja mladih
 
     
Namen raziskave je bil ugotoviti kaj delodajalci in iskalci prve zaposlitve menijo o organu, ki bi posredoval med njimi ter stopnja ujemanja med potrebami delodajalca ter željami in sposobnostmi mladih – bodočih diplomantov. V ta namen so podjetja in študentje izpolnjevali sedem stopenjski vprašalnik.
Raziskavo je vodila zunanja sodelavka Inštituta mag. Eva Boštjančič, univ.dipl.psih., pri izvedbi pa so sodelovali še absolventka psihologije Barbara Jarc, Sašo Sever in Matija Vidmar.
Rezultati V okviru projekta je bilo izdelano gradivo, ki je med drugim vključevalo vprašalnik za podjetja in za študente.

Projekt je bil predstavljen na posvetu o zaposljivosti mladih v okviru (CERŠ) na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Na posvetu je bilo izpostavljeno, da naj mladi – še preden dokončajo študij - stopijo v stik z delodajalci.
Ta stik naj bo:

a) kakovosten – delodajalec nudi kar največ informacij o svojem podjetju, o kadrovskih potrebah, o možnosti razvoja kariere ali možnostih za dodatno izobraževanje;

b) pravočasen – študent že tekom študija stopi v stik s podjetji (po zaključku študija možnost zaposlitve, prilagoditev smeri in tempa študija, občasna dela preko študentskega servisa).
Inštitut je posebno pozornost namenil še skupnim zaposlovalnim smernicam EU, ki se v praksi uresničujejo prek nacionalnih načrtov posameznih držav članic Evropske unije. Na posvetu je bilo poudarjeno, da je visoka stopnja zaposlenosti eden izmed ciljev EU (2. člen Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti - PES) in sicer tudi zaradi dejstva, da zaposlovalna politika nima le sektorskega značaja, temveč je sestavni del vseh politik skupnosti.

Projekt je finančno podprl na podlagi izbora na javnem razpisu za sofinanciranje informativno komunikacijskih in izobraževalnih dejavnosti nevladnih organizacij v Sloveniji v zvezi z Evropsko Unijo in slovenskim vključevanjem v EU.

 
 
 
 
 
 
Slovenija doma v Evropi
 
Občina Ljubljana
 
 
Evropa ON - LINE
 © 2003 Inštitut za evropske študije - izvedba & M.Ribič